Oorsprong

 

Liefhebbers van het ras, allen naar hun eigen inzicht hebben getracht de Bulldog van vroeger terug te fokken. Allen met de visie om het ras gezonder te krijgen.


Ondertussen worden er door liefhebbers "Oldies" gefokt, dit zijn uitstekende gezelschapshonden met een enorme werklus, temperament en behendigheid in diversen hondensporten, naar oud voorbeeld, in verschillende types maar, allen onder de gezamelijke naam Old English Bulldog.

 

Leavitt Bulldog

In 1971 startte David Leavitt in samenwerking met de universiteit van Ohio een fokprogramma op, om de Bulldog van vroeger terug te fokken, de Leavitt bloedlijn, met als resultaat een gespierde, goed ademende en  atletische Bulldog.Renascence Bulldog

In 1990 begon Chadde JoliCoeur met het aanpakken van alle gezondheidsproblemen van destijds met het Renascence type met als doel een atletische, gespierde, compacte en energieke bulldog te fokken.


 

Hermes Bulldog

Mr. Miller en Mrs. Hermes vonden de Leavitt Bulldog niet hun perfecte OEB, zij hadden een wat zwaardere OEB voor ogen, dit resulteerde in een eigen bloedlijn namelijk de Hermes Bloedlijn, hun ideale OEB met als resultaat een kort geblokte,massieve en compacte bulldog.

 

Victorian Bulldog


In 1985 begonnen de heren Ken Mollet & Graham Woods uit Engeland met het terug fokken van hun ideale OEB, de Victorian Bloedlijn dit resulteerde in een zeer zware en massieve bulldog.

 

 

 

Continental Bulldog

Imelda Angehrn is de grondlegger van de Continental Bulldog, erkend door de  Schweizerische Kynologische Gesellschaft (SKG). Zij kruiste in de eerste generaties Old English Bulldogs met Engelse Bulldoggen.

       


 

Alternative Bulldog

De Alternatieve bulldog is een combinatie uit de bovenstaande types. Het spreekt voor zich dat er voor dit type zeer veel bloedlijnen te gebruiken zijn. Hierdoor kan men "bloedvreemd" fokken, met als resultaat prachtige, gezonde Bulldogs.

 


Veel Leavitt fokkers zullen door de beperkte keuze en het bijna niet mogelijk is om niet verwante combinaties te krijgen overstappen op de alternative bulldog om zo een aantal problemen zoals erfelijke afwijkingen te beperken.

Door combinaties te maken met de andere types, fokken wij zoveel mogelijk bloedvreemd. Dit brengt zeer mooie, maar veel belangrijker, gezonde Old English Bulldoggen. Voor ons staan gezondheid en karakter voorop in de keuze voor de combinaties die we doen. Wij werken alleen met Bulldoggen die zijn aangekeurd door de OTBA e.V.

 

Karakter

 

De hond is intelligent, moedig, loyaal en vriendelijk tegen de gezinsleden. De hond is doorgaans meer gericht op mensen dan op andere honden. Om deze reden is het van belang de hond goed te socialiseren met soortgenoten. Het is een zeer sterk en lenig ras, hierom wordt gehoorzaamheidstraining aanbevolen. De oorspronkelijke agressie van het vechten is uit het ras gefokt.

 

Gezondheid

 

De Old English Bulldog is gezonder dan de meeste andere bulldog-rassen. Omdat de snuit langer is, kan de hond bijvoorbeeld beter ademen dan de Engelse Buldog. De hond heeft een uitstekend uithoudingsvermogen, zonder dat het elke dag enorm veel beweging nodig heeft. Veel uitlaten, wandelen, zwemmen, balspelen, behendigheids spelletjes en rennen aan de riem naast de fiets. De hond houd van uitdagingen, is zeer leergierig en werklustig voor het baasje. 

Over het algemeen zijn het in huis hele rustige honden, die hun eigen plekje op zoeken en daar rustig gaan liggen slapen.